Something Special here...

Related Posts with Thumbnails

Monday, July 12, 2010

Fadhilat Bercium.

Kiss

Artikel ini diemail oleh seorang teman kepadaku. Ianya suatu ilmu kehidupan yang baik untuk di amalkan dan inginku kongsi bersama pengunjung blog ini. 
TETAPI ini hanya boleh diamalkan atau dipraktikkan oleh pasangan suami isteri yang sah sahaja ye! 
JANGAN pula ada pasangan yang belum sah, cuba-cuba nak amalkan! dengar ye anak-anakku!.

Fadhilat Bercium:  Islam Sesungguhnya Memang Indah & Cantik.


Ahli perubatan mendapati bahwa berciuman baik untuk kesihatan.....
Bercium itu bukan hanya membuat seseorang merasa senang, tapi juga
efektif melawan banyak penyakit. Apa saja keuntungan berciuman bagi
kesihatan?

* Berciuman dalam waktu lama boleh membantu sistem sirkulasi kita.
Ketika berciuman, detak jantung makin cepat hingga 110 degupan jantung
per minit.

* Setelah berciuman, paru-paru bekerja lebih keras. Kira-kira 60 tarikan
nafas per minit, dibandingkan dalam nafas normal, hanya 20 kali tarikan
nafas per minit. ini baik untuk mencegah sakit paru-paru.

* Beberapa doktor gigi percaya, bahawa berciuman merupakan tindakan
pencegahan gigi berlubang. Berciuman menstimulasi air liur yang boleh
menghancurkan asam yang menutupi gigi.

* Berciuman yang berlangsung lebih dari 3 minit membantu kita melawan
stress. Berciuman dalam waktu lama boleh menghancurkan hormon stress.

lagi... kelebihan berciuman .....huhuhu!

1. Pasangan yang memberi ciuman perpisahan setiap pagi kepada pasangan
hidupnya rata-rata memiliki waktu 5 tahun lebih lama dari yang tidak
melakukan rutin ini.

2. Berciuman baik untuk mendorong kepercayaan diri. Membuat seseorang
merasa dihargai dan memberi ketenangan diri.

3. Berciuman membakar kalori, 2-3 kalori per minit dan menggandakan
tingkat metabolis. Ada yang mengatakan, bahwa dengan berciuman bergairah
tiga kali per hari (setidaknya 20 detik per ciuman) boleh membantu
menghilangkan berat badan.

4. Berciuman dikenal sebagai penghilang stress. Berciuman penuh ghairah
boleh menghilangkan ketegangan, mengurangi energi negatif, dan
memproduksi rasa sihat, menurunkan hormon stress.

5. Berciuman menggunakan setidaknya 30 otot wajah dan mencegah pipi
kendur. Otot pipi yang menegang karena ciuman yang bergairah mampu
membantu kulit lebih halus dan meningkatkan peredaran darah.

6. Berciuman baik untuk jantung, menurunkan tekanan darah dan
kolesterol.

7. Mereka yang sering berciuman jarang mendapat masalah perut.

8. Selama berciuman, antibiotik diproduksi tubuh dikeluarkan melalui air
liur. Air liur juga dipercayai sebagai anestetik yang membantu
mengurangi sakit.

Selamat beramal dan bercium-ciuman. Semoga hubungan cinta dan kasih sayang suami isteri akan menjadi lebih erat.

Note:
Ini pula rumusan yang dibuat oleh temanku ini yang masih belum mendapat 'temannya' untuk beramal hehe...

"Setelah memberanikan diri membaca alkisah bercium nie kan …I dapat rumusan di bawah…
 
Padanlah stress I berpanjangan tak putus2
Padanlah kalori I bertambah2 walau banyak usaha telah dibuat
Padanlah paru2 I problem
Padanla jantung I lemah
Padanla kurang self-confidence
Padanla kedut da bertambah walau ikhtiar da dibuat
Padanla lubang di gigi cam da nak expire
Padanla penyakit bertambah
Padanla rasa cam tak lameee jer
 
Rope nyer tak berciumaaaan….he..he..he
 
Kesian yang those lambat kahwin tuh…padan stress semacam jer.
 
Tapi yang da pernah kahwin ni lagi tension… sebab da tau dia nyer ”feel”…(positive thinking ye)

He he he …hmmmmmmmm….tawakallah je ler …. wallahualam…"

Hahaha... sahabatku! nanti akan tiba masanya, semua masalah-masalah itu...akan dapat diselesaikan! SABOR YE! SABOR!!.

3 comments:

Shazlin Sha said...

Hahaha...lala...! i suke betul pic. yg atas tu!

Afrizal said...

Good info! But im still looking for ....
Thanks dear.

Gulam Mokhtar said...

NZ, i suka sangat post yang ini! tengah nak praktikkan ni haha..
Shaz, u suka yang pic pulak! haha..